Vi giver dig 7 tips til mindre madspild

Det er et faktum, at vi i Danmark smider meget mad ud - og det er hverken godt for pengepung, miljø eller samvittighed. Vi har samlet 7 tips til at mindske madspildet.

Ifølge Miljøstyrelsen smider vi i Danmark 260.000 tons mad ud om året, som kunne være blevet spist. I gennemsnit smider hver dansker 49 kg madaffald ud i skraldespanden om året. Det er både spild af penge og jordens ressourcer, og der er samtidig også et paradoks i det, når en stor del af verdens befolkning sulter.

Mindre madspild er bedre for miljøet, da CO2-udslippet mindskes. Madspild er en stor synder, da det belaster miljøet af to omgange: Både under fremstillingen og nedbrydningen.

Der er samtidig også penge at spare som led i mindre madspild. Ifølge Stopspildafmad.dk kan en gennemsnitsfamilie spare cirka 7.000 kr om året ved at mindske sit madspild.

TIP 1: Køb kun det nødvendige i supermarkedet

Ved kun at købe det, du har behov for, når du handler ind, kan du mindske madspildet og samtidig hurtigt se en forskel på pengepungen. Et godt tip er at lave en indkøbsseddel, inden du begiver dig ned i supermarkedet. Så er der mindre chance for, at du lader dig friste og foretager for mange impulskøb.

Pas også på mængderabatterne i butikkerne, der lokker dig til at købe 10 bananer i stedet for de 2, du rent faktisk har brug for.

TIP 2: Tilbered kun det mad, du ved, at du kan spise

Overvej, hvor meget du reelt kan spise, inden du begynder at lave mad. Kan du nu virkelig spise begge kyllingefileter eller kunne du gemme den ene til i morgen? Et godt tip er også at planlægge ugens måltider - fx i forhold til hvor mange, der skal spise med.

TIP 3: Gem og udnyt dine rester

Hvis du har rester efter aftensmaden, så gem dem i køleskabet til næste dag eller frys det ned. Så får du glæde af det en anden dag. Du kan også genbruge dine rester i nye, spændende retter. App’en ‘For resten’ (se nedenfor) hjælper dig med at finde på retter, hvor dine rester kan bruges.

TIP 4: Hold orden i dit køleskab og opbevar maden korrekt

Noget så simpelt som at holde orden i køleskabet hjælper også til mindre madspild. Placér de ældste madvarer forrest, så det er dem du bruger først. Vær samtidig opmærksom på holdbarhedsdatoerne og beskrivelsen af, hvordan de skal opbevares, så de holder sig længst muligt.

TIP 5: Sortér madaffaldet fra det resterende affald

Hvis du har gjort brug af alle de ovenstående tips og stadig står tilbage med madaffald, så kan du sortere det fra resten af affaldet, så det kan omdannes til miljørigtig biogas. Det kan ske ved almindelig affaldssortering, eller du kan bruge en køkkenkværn, der gør sorteringen en del lettere og mere effektiv.

Når madaffaldet sorteres fra kan det omdannes til biogas, som er et fossilt brændsel, der kan bruges til el og varme samt miljørigtig transport. Restproduktet fra bioforgasningen kan samtidig bruges som gylle på markerne, så der kan dyrkes nye råvarer.

Apps der hjælper til mindre madspild

Læs artiklen "5 apps bekæmper madspild med din hjælp" og se et udvalg af smarte apps, der gør det nemmere at få mindre madspild i hverdagen. Vi har taget et par eksempler her:

  • For Resten: En app, der hjælper dig med at udnytte de rester, der gemmer sig i køleskabet, så du kan bruge dem til nye, lækre retter. App'en kan bl.a. hentes i App Store.

  • Too Good To Go: For et lille beløb kan du være med til at tømme buffeten hos udvalgte restaurenter efter lukketid og samtidig være med til at mindske madspildet. Både lækkert og økonomisk! Læs mere om app'en på deres hjemmeside.

Kilder: Stopspildafmad.dk og Miljøstyrelsen