Køkkenkværnen - den nemmeste måde at håndtere dit madaffald

Hvad er en køkkenkværn?

En køkkenkværn, affaldskværn eller biokværn - kært barn har mange navne - er et elektrisk køkkenredskab, som findeler organisk affald fra husholdningen. Det vil sige både affaldet fra tilberedningen, resterne efter måltidet eller de madvarer, som for længst har passeret udløbsdato.

Organisk affald er f.eks rester af kød, pålæg, brød, kaffegrums, frugtskræller, thegrums, grøntsagsskræller, ris, pasta, og ost. Kort sagt: kan det spises? så kan det kværnes.
Der er dog et par undtagelser til tommelfingerreglen. For eksempel ville du nok ikke spise hverken et kyllingeskrog, æggeskaller eller visne tulipaner, men de tre former for organisk affald kan også kværnes.

Køkkenkværnen er monteret i køkkenvasken, hvorigennem madaffaldet kværnes til en konsistens, der minder om juice. "Juicen" ledes med vandet fra vandhanen via kloaksystemet til rensningsanlægget, hvor det kan omdannes til CO2-neutral biogas.

VIDEO: Se hvordan sortering med en køkkenkværn fungerer

Køkkenkværnen er en enkelt og miljørigtig løsning

Med køkkenkværnen undgås ildelugtende madrester i skraldespanden og hyppige ture ud med skraldet. Samtidig er der tale om en løsning, som tilgodeser miljøet.

Med andre ord er en køkkenkværn en nem, bekvem og miljøvenlig løsning til husholdninger, institutioner og virksomheder, hvor der skabes madrester. 

Læs mere om køkkenkværnen og miljø

En affaldskværn monteres under din køkkenvask, som vist på billedet til højre. Kværnen findeler det organiske affald og leder det væk gennem afløbet - kun ved hjælp af vandet fra vandhanen!

Læs om alle fordelene ved en køkkenkværn

Sådan virker en køkkenkværn

En køkkenkværn installeres i køkkenvaskens afløbshul og startes på tænd/sluk knappen, som kan sidde på køkkenvasken, i bordpladen eller i vaskeskabet. Alternativt installeres en helt almindelig elafbryder på væggen.

Når du vil af med madrester og andet organisk affald, tænder du for vandet, starter køkkenkværnen og skubber affaldet ned gennem afløbshullet og ned i kværnen.

Ved hjælp af kværnens svingklodser og rivejern bliver det organiske affald findelt til partikler på 2-5 mm størrelse. Med vandet som transportmiddel løber affaldet gennem kloaknettet til rensningsanlægget.

Se, hvad der sker med det organiske affald på rensningsanlægget

Hvornår kan jeg slukke kværnen igen?

Det er nemt at høre, når køkkenkværnen er færdig med at arbejde. Lad den køre endnu et par sekunder med vandet løbende, hvilket sikrer, at kværnen er renset og fri for lugtgener.

Nogle køkkenkværne fås også med automatisk afbryder, som slukker kværnen efter et par minutter, hvis man nu selv skulle glemme det. Forhør dig hos din forhandler, hvis du er på udkig efter sådan en model. 

Kan jeg bruge køkkenvasken, som jeg plejer?

Selvom du har monteret en køkkenkværn på din køkkenvask, kan du bruge vasken præcist, som du altid har gjort.

Læs om fordelene ved køkkenkværnen her

Se alle de mange madvarer en køkkenkværn kan kværne

Se forfatter og miljøentusiast, Signe Wenneberg, demonstrere, hvordan en køkkenkværn virker